Thursday, August 16, 2012

30
KOMEN

KENANGAN BERSAMA ROOMMATE KMNS (B1.1.10)


Kenangan Bersama. Cewaah! Tajuk entri macam nak menjiwang kan. Tapi takpelah, jiwang pon jiwang lah der. Sebenarnya banyak cerita aku nak kongsi sepanjang aku kat KMNS (Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan) ni dulu. Tapi tahap kemalasan aku untuk update blog ni pada masa itu memang di luar kawalan. *Maaf sekiranya penggunaan bahasa agak tinggi arasnya. HAHA! Tiap kali aku nak update blog je macam-macam halangan datang tapi aku dah faham la dengan kesibukan sepanjang di sana kan. Kuliah, tutorial, amali menjadi teman setia daripada hari isnin sampai la jumaat. Sabtu dan ahad pulak masa nak uruskan diri, siapkan tutorial, kemas bilik (enam bulan sekali je kot)  dan aktiviti yang paling digemari tengok movie lah. Layan je la apa cerita pun.


Kalau budak-budak bilik depan aku pulak dok main game tak kira lah hari apa pun, game tetap ON je la. Baiklah, pendahuluan yang cukup panjang. Itu pon kalau ada yang baca lah. Aku sebenarnya tiba-tiba teringat kat roomate-roomate kesayangan aku nih. Ariff, Syawal (Melin), dan Nik Adly. Tak dilupakan jugak jiran-jiran di kiri kanan bilik aku, Pali, Nas, Prof, Master, Fadhil, Kamarul, dan lain-lain. Walaupun aku kenal korang dalam setahun je kat matrik tu, aku dah rasa macam kenal korang lama. Biasalah kan kalau dah nama roomate tu mesti ada tercubit, tertumbuk. tersepak, tertampar, terambil, termarah dan semua ter..ter..ter.. yang boleh la.

Aku minta maaf kalau pernah buat korang marah atau sakit hati dengan aku. Aku memang banyak terhutang budi dengan mereka-mereka ni. Entah bila la dapat jumpa korang lagi lepas ni. Bila korang ada aku tak rasa apa-apa sangat tapi bila korang dah takde depan mata ni macam selalu tu, aku rasa lain pulak. Rasa kehilangan sangat-sangat. Korang jugak la yang selalu buat aku ketawa dengan lawak korang yang entah apa-apa tu kan, tapi itu semua lah yang aku dok terkenang sekarang ni sampai jari jemari aku ligat menaip entri ni khas untuk korang.

Dari Kanan: Nik, Fadhil, Ashraf, & Syawal.
Belakang: Fadhli (Pali)

*erks. HAHA!

Dari Kiri: Nik, Syawal & Arif

Mungkin betul la bila orang cakap, kita akan lebih menghargai seseorang itu apabila dia sudah tiada depan mata kita. Bila la dapat gather macam dulu lagi. Kalau Arif, aku rindu nak tanya dia banyak benda, lebih-lebih lagi kalau nak exam atau ada kuiz. Dia jugak la yang banyak membantu aku sepanjang aku kat sini. Aku ingat lagi masa mula-mula aku jejak kaki kat matrik ni, Arif dan Nik la antara orang terawal yang aku kenal sebelum yang lain. Nik pula seorang yang baik sebenarnya, cuma kadang-kadang dia sedikit garang jika hendak dibandingkan dengan Arif dan Merlin. HAHA! Aku terhutang budi dengan kau Nik. Aku ingat lagi masa aku sakit, kau jugak lah yang teman aku kat Hospital tu. Terima kasih dah banyak tolong aku. Aku minta maaf selalu buat kau marah. Biasalah masing-masing tertekan kat sini kan. Kesimpulannya, normal la kalau marah-marah tu kan. Aku tak pernah ambil hati pon. Aku tahu kalau kita gaduh macam mana pun, nanti akan ok jugak.

Seterusnya, Syawal Syamrien (Melin), dia ni okay jer. Apa yang aku nampak, dia ni rajin belajar. Lebih-lebih lagi untuk subjek Kimia since cikgu diam (Miss Tee Bee Lian) sangatlah rajin untuk membuat kuiz semasa kelas tutorial. HEHE! Aku suka tanya dia kalau ada apa-apa yang aku tak faham tentang subjek kimia ni. Dia kira pro jugak lah. Aku paling suka kalau jam loceng aku mula 'menjerit' awal-awal pagi kat bilik B1.1.10 tu. Orang pertama yang akan tersedar si Syawal ni lah. Dia yang akan kejut aku suruh matikan jam tu. HAHA! Tiap-tiap kali jam tu 'menjerit' mesti dia yang sedar dulu. Dia hanya kan suruh aku matikan jam tu supaya dia boleh sambung tidur. Macam-macam kerenah ada. Kalau Arif dengan Nik, memang takkan sedar lah walaupun bom meletup dalam bilik tu.

Sekarang kita kena ikut haluan masing-masing. Tak lama lagi aku akan sambung belajar di UMS (Universiti Malaysia Sabah) dengan course Biologi Pemuliharaan. Arif pulak akan ke UKM untuk course Medic. Semoga menjadi seorang doktor yang berjaya. Syawal pulak kalau tak silap ke UteM dan Nik pulak masih gagal dikesan. HEHE! Apa-apa pun terima kasih untuk segalanya. Semoga Allah memberkati persahabatan kita. Agak-agak siapalah bakal roommate aku kat UMS nanti ya?

#Harap-harap kat UMS nanti boleh update selalu. HAHA! We'll see!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...