Friday, December 28, 2012

31
KOMEN

KISAH STUDY WEEK DI UMS


Assalamualaikum..
Apa khabar korang semua? Haa.. sebut je pasal study week ni, insan yang bergelar student da cukup faham la situasi ini. Masa ini la library akan penuh, sesak, buku habis dipinjam, lecturer tak menang tangan melayan pelajar kan. Study week aku di UMS ni banyak berbeza dengan zaman study week kat Matrik (KMNS) dulu. Selalu study dengan kawan-kawan, tapi berbeza pula bila dah kat Universiti ni. Aku lebih banyak menghabiskan masa untuk study berseorangan. Orang selalu cakap yang kalau saat-saat akhir macam ini, lebih baik buat study group je kan. Tapi aku masih belum jumpa group yang boleh aku join untuk study ni. Tapi kadang-kadang tu ada jugak la yang sudi menemani aku time-time study macam ni. Mana boleh tahan study sorang-sorang tanpa henti. Silap hari bulan jadi zombie lah aku! HAHA! Perlu jugak bersosial kan. Nasib baik ada jugak Blogger-Blogger baik hati yang selalu datang Blog KISAH KITA ni dan baca entri aku dan memberikan komen dan respons yang banyak membantu. Sekurang-kurangnya ada jugak ruang untuk aku bersosial dan berkongsi cerita. Terima kasih ya! Aku sangat hargai semua komen-komen yang korang bagi. Minta maaf sangat-sangat kalau belum sempat Blogwalking ke Blog-blog korang. Insha Allah! Kalau ada kelapangan aku lawatlah blog korang semua! 


Mood study yang berubah-ubah:

5-10 Minit yang pertama

Fokus! Fokus!!

15 Minit Kemudian...

Arghh! Apakah ini? Macam tak pernah belajar je!!!!!

Beberapa minit kemudian...

Kusut!! Mengapa ini terjadi?


Dan akhirnya...


Tidur dululah! Cari ilham...

 Ini biasa terjadi kan? Itulah antara keburukan study berseorangan. Tapi kena la pandai atur masa kan? Jangan setiap masa sepanjang study week macam ni ya.
Dapatkan tidur dan rehat secukupnya!

Tak salah kalau nak study tu, tapi jangan la paksa sangat diri tu sampai tak tidur pulak. Nanti terjadi lah kes lewat ke dewan peperiksaan, masalah kesihatan dan tak dapat fokus semasa peperiksaan kerana mengantuk, tidak mendapat tidur yang mencukupi!

Stay up sampai 2-3 pagi

Kepada kawan-kawan yang nak final exam dah ni, Semoga Berjaya ok.
Yang penting kita dah Usaha. Langkah seterusnya Doa dan Tawakal.


 Yang paling penting, jangan berputus asa! Teruskan Berjuang sehingga ke Saat-saat terakhir!

Insha Allah! Kita semua berjaya! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...