Friday, April 20, 2012

3
KOMEN

NOMBOR DI DALAM AL-QURAN

Tahukah anda mengenai keajaiban nombor di dalam AL-QURAN?




Satu kajian daripada Dr. Tariq Al Suwaidan dan terbitan bukunya "The Series Of The Scientific Miracles In Quran" memperlihatkan kepada kita satu jujukan nombor di dalam Al-Quran yang perlu kita ketahui. Jujukan ini bukanlah satu kebetulan bahkan mukjizat Allah kepada rasul-Nya Muhammad SAW.

Berikut adalah bilangan tentang perkara yang disebutkan di dalam Al- Quran:




-DUNIA -115 kali

AKHIRAT - 115 kali


-MALAIKAT- 88 kali
SYAITAN - 88 kali

-HIDUP - 145 kali
MATI - 145 kali

-FAEDAH - 50 kali
KERUGIAN - 50 kali

-UMMAH - 50 kali
PENYAMPAI - 50 kali

-IBLIS:PENGHULU SYAITAN - 11 kali
MOHON PERLINDUNGAN DARIPADA IBLIS - 11 kali

-BALA/MUSIBAH - 75 kali
BERSYUKUR - 75 kali

-BRSEDEKAH - 73 kali
BERPUAS HATI - 73 kali

-ORANG YANG SESAT - 17 kali
ORANG YANG MENINGGAL DUNIA - 17 kali

-MUSLIMIN -41 kali
JIHAD - 41 kali

-EMAS - 8 kali
KEMURAHAN HIDUP - 8 kali

-KEAJAIBAN - 60 kali
FITNAH - 60 kali

-ZAKAT - 32 kali
BERKAT - 32 kali

-MINDA - 49 kali
NUR - 49 kali

-LIDAH - 25 kali
SUMPAH - 25 kali

-NAFSU - 8 kali
KETAKUTAN - 8 kali

-KESUSAHAN - 114 kali
KESABARAN - 114 kali

-MUHAMMAD -4 kali
SYARIAT - 4 kali

-LELAKI - 24 kali
PEREMPUAN - 24 kali

-SOLAT - 5 kali

-BULAN - 12 kali
HARI - 365 kali

- LAUT - 32 kali
DARATAN - 13 kali


§  LAUT dan DARATAN =32 + 13 =45 Peratusan laut= 32/45 x 100= 71.1111111 peratus, peratusan darat = 13/45 x 100 = 28.88888889
Kajian sains oleh manusia telah membuktikan bahawa air meliputi 71.111 peratus daripada bumi dan tanah meliputi 28.889 peratus. Begitulah kebesaran dan keagungan ciptaan ALLAH SWT!


12
KOMEN

GEMPAR!!! HANTU MAK CIK KARIPAP




Assalamualaikum dan selamat tengah malam....
malam ni saya nak share mengenai hantu yang cukup
terkenal di sekolah-sekolah berasrama dan
juga di matrik.
sebut saja tentang hantu karipap atau mak cik karipap ni
macam-macam versi saya dah dengar...
mula2 dengar tu tergelak la jugak, ingatkan member nak kenakan ke apa...rupa-rupanya kisah hantu karipap ni da kecoh lama.
bermula daripada lewat 90-an lagi...
yang menjadi persoalannya ialah kenapa hantu ni dikaitkan dengan karipap pulak...

              dalam banyak-banyak jenis kuih kat Malaysia ni karipap jugak jadi pilihan kan?
kalau nak tahu kena la tanye kat mak cik tu sendiri. ok??
hehe...kenapa tak cekodok pisang ke, donat ke...
yang lebih best lagi, ada jugak versi yang mengatakan hantu ni pun ada jual nasi lemak tau...
pening da bila dengar banyak versi camni..
tapi apa yang pasti hantu ni hanya akan kacau budak-budak yang rajin sangat-sangat study tengah-tengah malam.
lebih-lebih lagi kalau sorang-sorang.
hantu ni akan bertanya daripada tingkap, dia tanya lebih kurag camni la.

gambar sekadar hiasan

"adik!! nak beli karipap??"
kemudian mangsanya akan seperti terpukau.
"takpe la mak cik, saya tak nak"
kemudian mak cik ni pon hilang macam tu je...
kemudian mangsa akan tersedar.
"eh! siapa pulak la yang jual karipap tengah-tengah malam buta nih"
dekat tingkap pulak tu.
kat luar tu tak de apa-apa...
macam mana seorang mak cik tua boleh berdiri kat luar tu?
haaa!! ini lah satu lagi persoalannya...
hantu mak cik karipap ni akan mengganggu pelajar di aras atas kebiasaannya. Aras 2, 3 dan 4 selalunya menjadi pilihan.
hehe...
kesimpulan di sini, janganlah study sampai lewat malam lebih-lebih lagi jika berseorangan.
lagipun tak elok untuk kesihatan dan minda kita...

jika ada sesiapa yang pernah mendengar versi lain daripada yang ni, kalau berminat boleh la share dengan saya jugak ok...
mungkin di tempat anda juga wujudnya mak cik karipap ni..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...