Friday, July 27, 2012

136
KOMEN

UMS OH UMS!


Assalamualaikum...
Sejak kebelakangan ini entah mengapa aku merasa malas sekali untuk mengupdate blog ni. HAHA! Mungkin kerana faktor kurangnya masa untuk aku duduk menghadap laptop gara-gara dilanda kesibukan mempersiapkan diri dan segala keperluan sebelum aku berangkat pergi ke negeri orang. Kadang-kadang tu mula terbit rasa risau tentang keadaan di sana nanti. Insha Allah, aku akan cuba sedaya upaya ku untuk menyesuaikan diri dengan keadaan di sana nanti. Terima kasih juga kepada sahabat-sahabat Blogger yang sentiasa memberi dorongan dan komen-komen yang positif menambahkan lagi semangat ku untuk terus melangkah kehadapan. (*ayat skema). 


Alhamdulillah, segala maklumat yang perlu dilengkapkan melalui sistem online yang kadang kala mengusutkan sedikit fikiran aku ni telah aku lengkapkan dengan jayanya. Hoho! Senang hati sekarang! Urusan yuran, permohonan pinjaman PTPTN, dan segalanya telah aku uruskan dengan bantuan mak ayah dan kenalan terdekat.


Hari ni aku pergi ke hospital seawal jam 8 pagi semata-mata untuk buat medical check up. Memang penat nak menunggu. Penantian aku selama hampir satu jam semata-mata hendak menunggu giliran aku yang seakan tak kunjung tiba. HAHA! Ternyata bukanlah mudah nak masuk ke Universiti ni. Banyak proses dan perkara perlu dilakukan. Bermula daripada urine test , ujian mata, pemeriksaan gigi, X-ray, tinggi dan berat, mengukur tekanan darah, nadi dan ada beberapa lagi. Memang naik turun tangga lah aku sepanjang hari ni. Ye la, Bukan mudah untuk kita mendapatkan apa yang kita mahu, kan? Setiap kemahuan itu haruslah disusuli dengan usaha, baru lah kita berjaya dapat apa yang kita impikan. Cewaah!!


Apa yang best hari ni? Haa.. semasa medical check up kat hospital di daerah Kluang ini, aku melihat beberapa orang gadis yang kelihatan seperti berbangsa Cina, tetapi apabila mereka berkomunikasi sesama sendiri, mereka menggunakan bahasa melayu. Mula-mula tu aku buat tak tahu je la. Cantik tu, memang cantik la. AHA! Semasa beratur untuk menunggu giliran melakukan pemeriksaan, aku perasan dua orang daripada mereka memegang buku panduan Universiti yang seakan biasa aku lihat. Ternyata itu lah buku panduan daripada pihak UMS. Wah! Nampaknya mereka pon akan ke sana jugak la nanti. Aku pun mula mengorak langkah untuk mengenali mereka. Bila dah kenal salah seorang daripada mereka, baru lah aku tahu yang diorang ni sebenarnya orang Sabah. HEHE! Memang cantik! Tiba-tiba jadi semangat nak belajar. HAHA! (*gurau je)

wanita idamanku :D

Sekadar memuji. Dia pun nampak baik je. Huuu! Tak lama lagi dah ni. Aku akan ke sana meneruskan perjuangan demi mengejar cita-cita ku ini! Cewaah! Bukan main semangat sekarang ni!

tiket penerbangan juga dah settle.

Kepada semua rakan-rakan seperjuangan yang bakal meneruskan pengajian, selamat maju jaya ye! Insha Allah, dengan semangat dan usaha yang berterusan, impian kita untuk menggenggam segulung ijazah akan dapat direalisasikan. Amin~





Comments
136 Comments

136 komen si bijak pandai:

  1. wah tahniah dpt smbg stdy kt ums...amik bidg ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih, Prof :)
      amik Biologi Pemuliharaan..

      Delete
    2. wah..memg mint bidg tu ae..
      ak jg yg msh xdpt..=(

      p/s:cite tu bleh tgk disni..
      http://www.dramacrazy.net/japanese-drama/zenkai-girl/
      Selamat menonton..

      Delete
    3. xdapat? laaa..
      knpe? da buat rayuan?

      ok..thnx..ade mase ty boleh tgk

      Delete
    4. entahla..sdih kot..pdhal dh skor pointe..
      kO mst ade bce paper kn yg dak lpsn matrik n stpm pointe 3.0 rmai xpt..mybe ak slh sorg dr nya kot.haha..

      ok2x..

      Delete
    5. A'ah.. ada dengar jugak pasal tuh..
      da buat rayuan blom?

      Delete
    6. dh buat..tgh tggu rezat je..

      Delete
  2. waaaa tahniah acap dah setel semua perkara ^^ aku belom lagi a acap :(

    Takpe acap , nanti kat sabah boleh belajar loghat sabah ! hehehe goodluck kt sana tau acap

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pon lepas aku kena paksa dengan mak ayah.. HEHE!
      ala, ade mase gy, wat je slow2.
      Aha, kau lak belajar la loghat Ganu kan..
      gd luck jugak kat sane nnty bakal Akauntan. :D

      Delete
  3. All de best . GoodLuck , semoga bjaya capai impian dihajati (:

    ReplyDelete
  4. Semoga berjaya di menara gading dik...

    ReplyDelete
  5. jaauhnyer merantau..nway, gud luk study..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitulah nampaknya..
      HEHE! Terima kasih :)

      Delete
  6. Dontwory UMS okey :) cantik...Selamat Datang Ke UMS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah! Yeah! positif..positif..
      HAHA! Terima kasih.. :D

      Delete
  7. sempat lagi usha awek kan? hihi.. ok la tu dah jumpa member. :)

    ReplyDelete
  8. Tahniah.. UMS siyes best. Kampus dia besar gilos. Bleh sesat dalam tu. Haha. Aku pnah pi skali. Skali jer la.. Haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih!
      HAHA! harap2 peta lokasi disediakan untuk pelajar baru ,,,

      Delete
  9. selamat dtg ke sabah... nanti kami ambik dkt airport... hahahah :P

    ReplyDelete
  10. semoga terlaksana impian tuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. Insha Allah, mudah-mudahan, Momo :)

      Delete
  11. semoga urusan dipermudahkan segalanya.
    nanti jangan lupa isi utk dapatkan biasiswa JPA =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiin~
      Mudah-mudahan :)
      JPA? oh.. sungguh la~ HAHA!

      Delete
  12. semoga berjaya dan mengecapi kejayaaan yg diidamkan.. :)

    ReplyDelete
  13. Amboi dik, bukan main semangat lagi..
    haha!!! selamat terbang ke Sabah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA!
      Semangat tu ada buat masa ni..
      harap berkekalan.. Aha.
      Kalau la boleh terbang selalu, dapat jugak balik umah ty..

      Delete
    2. jangan nak ngengada asyik balik..
      duk je situ diam-diam..
      huahuahua.. =D

      Delete
    3. Uish! lagi parah dari kes dera nih,,,
      x boleh balik umah sendiri .. HAHA!

      Delete
  14. Eh, sambung ISM ke? Sama la kita, NAL sambung ISM Psikologi kat UMS jugak..lapor diri 1-2 september ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah!
      ade geng blogger rupanya!|HEHEH!
      Jumpa nanty kat sane k :)

      Delete
  15. amboi sempat lg usha2 ye..hehe...opss gurau je

    owhha dah buat med cek up? huhu, bila la saya nk buat ni...hehe, papepun belajr elok2 kayhh!! gudluck ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA!
      Nak berkawan jer..
      dah buat tpi keputusan x dapat lagi..
      Wokeyh! Insha Allah..
      awk pon same kayh!
      semoga jadi pharmacist berjaya :)
      Amin~

      Delete
  16. Okay fine! Awak dah byk settle *jeles! Haha. Untunglaa. Boleh bah kalau kau. Haha. Tertibe jew.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA!
      xpe! buat slow2 asalkan siap pon boleh!
      HEHE! xyah jeles ..
      kan da kuar bahasa Sabah tu..

      Delete
  17. Takpe weyh.. sikit2 je update..asalkn update.

    Take ur time bro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA! Terima kasih kerana memahami.. *terharu

      Delete
  18. wah.. jauhnya dia merantau. jaga diri. bljr elok2 yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidup di perantauan.. Cewaah!
      macam kat oversea suda.. HAHA!
      terima kasih cik Tikah.. Insha Allah.

      Delete
  19. Salam perkenalan dari fiq..
    SELEPAS COMEBACK!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan , Afiq :)
      Welcome back!!

      Delete
  20. seronoknya, selamat bersiap sedia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha.. bersiap sedia mcm nak pergi berperang dah ni :)
      Terima kasih!

      Delete
  21. Tahniah... semoga segala persiapan utk menimba ilmu di permudahkan Allah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin~
      Begitulah hendaknya :)
      Terima kasih cik masz !

      Delete
  22. perghh jauh giler merantau.hati2..hurmmm
    haha ok la tu..berbangga kita org cina guna bahsa kita bertutur

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA! Baiklah, saya akan berhati-hati..
      Tu bukan orang cina Edy,tapi org Sabah, nampak je mcm cina.. HEHE!

      Delete
  23. best la dah settle sume . aku surat tawaran pun tak dapat lagi =___=
    faktor jauh maybe . sabar-sabar ~

    ReplyDelete
  24. wahh tahniah kawan...jauh merantau kn..best2...gudluck :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih !
      Jauh jugak r.. seb baik boleh 'terbang' je ngan Air Asia. HEHE!

      Delete
  25. gud luck.. tambah2 jauh nu d sebarang sana.. belajar betul2 yaa..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih :)
      Insha Allah, saya akan cuba sebaik mungkin..

      Delete
  26. amboi amer.. jumpa amoi terus semangat nak belajor nih..!hihihih.
    jgn marah ye, cik nur gurau2 jee.. :)
    apapun belajo rajin2..ingt bukan senang nak kesana..bila dah dapat peluang dan ruang ni, buat betul2..kasi berjaya kaw-kaw punya..boleh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA! Bukan amoy pon, nampak je mcm amoy..
      Semangat tuh sebab da ade geng.. HEHE!
      xpe Cik Nur, x kesah pon.
      Insha Allah..i'll try my best..
      Doakan saya kayh!
      Terima Kasih :)

      Delete
    2. InsyaALLAH..Cik Nur sentiasa doakan..!
      sementara belum berangkat ni, habiskanlah masa dengan family puas2..nanti duk jauh mesti rindu-rinduankan..
      sedihhhnyaa....!! <---jahat x...hihihih

      Delete
    3. Amin~
      Terima kasih Cik Nur. :)
      Sepenuh masa dihabiskan dengan family sekarang nih!
      lepas ni nak balik pon susah la kan!
      HAHA! Jahat x, nakal yer.. :D

      Delete
  27. orang sabah ni mmg cantik2 n macam cina kut.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA! Setuju2!
      Orang semenanjung pon apa kurangnya kan..:)

      Delete
  28. kalau begitu selamat datang ke sabah :D (walaupun kamu belum sampai ke sabah..) :D

    ady, yang macam nampak orang Cina tu suku kaum kadazan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA! Terima kasih! ada ucapan selamat datang lagi tu~ *terharu sat!
      Sana banyak etnik kan.. Bahasa pon berlainan. Unik :)

      Delete
  29. dapat kat UniSZA je :) ha'ah , tak sampai lagi . memang menguji kesabaran kot . haih ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh! Jady org Ganu lah awak nnty!
      HEHE!
      T'ganu best! :)
      Kena banyak sabar lagy la tu!
      Esok2 sampai la kan..

      Delete
    2. memang setiap hari jadi penunggu peti surat =..=

      ya ! banyak pulau kat sana :o

      Delete
    3. HAHA!
      sabar2!
      bukan pulau je, makanan kat sana pon best2.. :D

      Delete
    4. makanan ? tau kepok lekor je kot . hoho

      Delete
    5. AHA! ada macam2 gy r..
      nasi kerabu pon banyak jual kat sana..
      sedapnye!

      Delete
    6. ohoho , akan ku terjah setibanya di sana nanti xD

      Delete
    7. HAHA!
      Cuti2 Malaysia skali la yer..

      Delete
  30. wa'alaikum salam..
    semoga sukses selalu... :)

    ReplyDelete
  31. all the best ya!ym pnye hometown tuh!:-) bgs la, muda2 merantau,knl budaya dan cara hidup msykt lain,take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih :)
      Waaa.. Seronok x sane? HEHE!
      Berharap dapat sesuaikan diri..
      Insha Allah !

      Delete
  32. salam singgah sahur disini...huhuhu...

    ReplyDelete
  33. good luck kat sana.seronok la dapat blaja jauh2.boleh tgk negeri org.dah la kat sabah.boleh la jelajah pulau kat sana kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha Allah!
      Terima Kasih. :)
      HAHA! wajib tuh menerjah pulau dia..

      Delete
  34. tahniah dik...gud luck for the next step..alam universiti sgt mencabar dan sgt best jgak...hehehe..syokla hari2 bleh ngadap gunung kinabalu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak :)
      Insha Allah... i'll try my best..
      HAHA! kalau nampak! :p

      Delete
  35. gud luck eaa . . . cam best je g tmpt org

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih cik Iefa :)
      HAHA! nak tahu jom join skali..

      Delete
  36. gud luck ye bro.. buat yaang terbaik dalam kehidupan tu..

    ReplyDelete
  37. Good luck, slamat beriftar.

    Sempat mengorat yea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih!
      HAHA! xde la *sambil wat muka tak tahu apa2..

      Delete
  38. Selamat belajar bha ! walaupun belajar jauh-jauh jgn lupa keluarga. nampaknye kau kena berbha-bha lepas ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA!
      Boleh bah kalau kau! :D
      Terima Kasih!
      Insha Allah, keluarga sentiasa dalam ingatan.
      Nampak gayanya gitu, Bah! HEHE!

      Delete
  39. ums ke? nmpknya ko terbang setipa tahun lah bah! kehkeh

    ReplyDelete
  40. anWah!! tingginya impian Amirul...Sis doakan semoga impian terlaksana...Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha! Impian tu memang menggunung..
      Tapi semuanya hanya dapat dicapai dengan izinNya..
      Insha Allah! Amin~
      Terima kasih, sis. :)

      Delete
  41. huhuh.. orang jauh la nanti yerk ;) hahaha

    ReplyDelete
  42. wah, tahniah & good luck!^^...follow kembali :)

    ReplyDelete
  43. tahniah taww! UMS tu memang gempak bab medical ni. Chaiyokkk! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih!
      HAHA! Alangkah seronoknya kalau saya amik medic tuh~
      xdApat.. xde rezeki..

      Delete
  44. wahhh jauhnyer sampai ke UMS..Nasib la saya dulu dapat UM jer..tpi ada gak sorang member terlepas ke UMS..apa pun slmt melangkah ke alam Universiti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa... Teringin sgt nak stsy UM .. *jealous.. HAHA!
      Untong dapat stdy kt UM..
      Terima kasih !

      Delete
  45. semoga selamat smpai...belajar rajin2 yer..ingt pesan mak nie..hihi

    ReplyDelete
  46. belajar dkat ums ka??jh tu..hehe..slmt belajar ya ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha.. tu la cik Ayu.. memang jauh.
      Terima kasih ye.

      Delete
  47. belajar rerajin k.
    jauh2 belajar, balik bawak kejayaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha Allah :)
      Terima kasih. doakan saye ye!

      Delete
  48. ooooo..menyelam sambil minum air ye..hihihi..

    selamat melangkah dan berpijak di bumi kelahiran akk dik :)
    kg akk sebelah UMS tu je..hikhik.

    good luck ok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha! da tersedak minum air nih!
      Waa.. orang Sabah eh kak?
      HEHE! nanti balik sabah jangan lupa la lawat saya kt UMS tuh!
      HEHE!
      Terima kasih :)

      Delete
  49. Replies
    1. HEHEH! blom la Edy!
      malas banget! HAHA!

      Delete
  50. amboih..dah jumpa someone dulu ye..huhu...

    goodluck ye..jauh dah merantau tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AHA! jumpa gitu-gitu jer..
      kalau ada rezeki jumpa lagi la kat sane ty.. HEHE!
      Terima Kasih!

      Delete
  51. Replies
    1. Terima kasih yer !
      Insha Allah, saya belajar rajin2 . HEHE!

      Delete
  52. wah tahniah mirul..:)
    smoga bjaya kt sana nnti ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Mia :)
      Insha Allah! doakan saya kayh!

      Delete
  53. WAHHH! smbg course ape nih ??? goodluck !

    ReplyDelete
  54. tahniah ! Dulu kita mintak gak kat UMS first choice,tapi dapat UTeM :) dekat ngan Segamat ..hee

    ReplyDelete
  55. jauhnye die smbg blaja.. good luck.. :)

    ReplyDelete
  56. dah wat pasport ke?? hehee.. welcome to sabah... penerbangan hanya mngambila masa 2jam lebih.. haha.. mcm pramugari pulak... nnt dah smpi sabah jgn lupa halo2 gua ye.. heheh...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...