Tuesday, October 21, 2014

1
KOMEN

AIDILADHA DI PERANTAUAN

Walaupun Aidiladha dah berlalu, kali ni Emyr nak share macam mana kami yang bergelar student di UMS ni sambut Aidiladha di sini. Raya tetap raya kan. Walaupun tak dapat balik beraya bersama keluarga, jadi, kami luangkan masa untuk beraya bersama kawan-kawan seperjuangan sepanjang lebih 2 tahun di UMS ni. Seronok pula bila sekali-sekala dapat luangkan masa bersama, bergelak ketawa dengan sakannya. Riuh-rendah la jugak, Terima kasih yang tak terhingga buat mereka yang telah bertungkus lumus menjayakan Program Hari Raya bersama ni. Sepecial thanks to our "tukang masak" - Kak Kocha. Makanan semua sedap-sedap. Pandai akak masak :D. haa.. Pelbagai destinasi kami kunjungi. Antaranya, Dataran Merdeka kot yang kat KK tu, dok melepak kat sana , makan-makan sampai kenyang dan bergambar (yang ni wajib la kan). Selepas tu kami pergi tengok wayang dan melepak ke CentralPoint (CP) kat area bandar Kota Kinabalu ni. Destinasi seterusnya pergi makan-makan seafood pulak. HEHE! Sebelum balik tu, sempat jugak la kami menyinggah kat kawasan Tanjung Lipat tu untuk bergambar kenang-kenangan katanya. :)














Tuesday, October 14, 2014

0
KOMEN

OUTDOOR DEVELOPMENT CENTRE (ODEC), UMS

Di pendekkan cerita, beberapa hari yang lepas, iaitu pada tanggal 11 haribulan Oktober 2014, kami telah mengadakan sesi beriadah hujung minggu dengan aktiviti mandi-manda di ODEC, UMS. Tak perlu nak pergi jauh-jauh untuk beriadah kan.. Dalam UMS ni pon boleh jugak. So, biarlah gambar je yang berbicara...

Panorama view of ODEC (UMS)












Thursday, October 2, 2014

0
KOMEN

CONSERVATION BIOLOGY BATCH 2012/2015


"Tak kenal maka tak cinta"... Cewaahh!! Nampak tak kehebatan pada ayat sastera yang aku gunapakai untuk entri kali ni. Memandangkan macam dah lama sangat je tak kemaskini (update) blog aku ni, jadi di kesempatan yang aku ada di pagi hari yang mulia (dengan penuh bersemangat) ini, aku nak update aktiviti bergambar (group photo) bersama rakan-rakan seperjuagan di bawah satu kursus yang sama, tak lain tak bukan HS03  Biologi Pemuliharaan (Conservation Biology) Universiti Malaysia Sabah (UMS). 

Dalam tak sedar, kami dah berada pada semester ke-5 yang bermakna kami sudah hampir untuk menamatkan pengajian kami yang berbaki satu semester saja lagi. Tak sabar nak habiskan pengajian ni. Memandangkan sekarang ni dah bergelar 'final year student' , jadi, kesibukan yang bakal dialami oleh kami di sini memang tidak lagi dapat dinafikan.

Banyak pengalaman suka duka pahit manis telah dilalui. Dan setiap seorang daripada kami mempunyai pengalaman mereka yang tersendiri. Buat mereka yang pernah bergelar 'student' ni mesti faham la kan apa yang cuba aku sampaikan. Tapi, apa-apa pun buang aje lah yang keruh, kita ambil yang jernih je ok. Rasa macam cepat sangat masa berlalu. Tak lama lagi masing-masing akan ikut haluan sendiri. Banyak perubahan pada kawan-kawan aku ni. Baik daripada fizikal sampai ke tahap kematangan pun banyak da berubah.
Jadi, doakan lah kami di sini supaya dapat menamatkan pengajian dengan jayanya. Insha Allah. :)

Inilah sebahagian besar daripada kami, walaupun ada beberapa orang yang tidak dapat turut serta dalam aktiviti bergambar kali ni.

"HS03" merupakan kod program untuk kursus kami. Image credit to Ms. Leona Wai

Muka-muka bahagia :D















Thursday, May 29, 2014

3
KOMEN

[3D2N] NATURE TOURISM FIELD WORK , BUNDU TUHAN, SABAH

Pada 9 - 11 Mei 2014, kami telah bertolak ke Haleluyah Retreat Centre yang terletak di daerah Bundu Tuhan, Sabah untuk tujuan menjalankan kerja lapangan di sana. Perjalanan daripada UMS memakan masa hampir 2 jam untuk sampai ke lokasi kajian. Pelbagai aktiviti menarik telah dilakukan sepanjang kami berada di sana. Antaranya, mengkaji potensi pelancongan alam semulajadi , menjalankan aktiviti "frogging" pada waktu malam. "Frogging" di sini merujuk kepada aktiviti menangkap katak dan kodok (frogs and toads) yang dijalankan pada waktu malam. Secara keseluruhannya, kami menikmati keindahan alam ciptaan Allah sambil bersyukur di atas nikmat kurniaannya. Tempat ni memang sesuai sangat bagi pencinta alam dan mereka yang mencari ketenangan, jauh daripada hiruk pikuk kehidupan di bandar.











Pemandangan daripada Haleluya Retreat Centre (Mount Kinabalu)














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...