Friday, December 28, 2012

31
KOMEN

KISAH STUDY WEEK DI UMS


Assalamualaikum..
Apa khabar korang semua? Haa.. sebut je pasal study week ni, insan yang bergelar student da cukup faham la situasi ini. Masa ini la library akan penuh, sesak, buku habis dipinjam, lecturer tak menang tangan melayan pelajar kan. Study week aku di UMS ni banyak berbeza dengan zaman study week kat Matrik (KMNS) dulu. Selalu study dengan kawan-kawan, tapi berbeza pula bila dah kat Universiti ni. Aku lebih banyak menghabiskan masa untuk study berseorangan. Orang selalu cakap yang kalau saat-saat akhir macam ini, lebih baik buat study group je kan. Tapi aku masih belum jumpa group yang boleh aku join untuk study ni. Tapi kadang-kadang tu ada jugak la yang sudi menemani aku time-time study macam ni. Mana boleh tahan study sorang-sorang tanpa henti. Silap hari bulan jadi zombie lah aku! HAHA! Perlu jugak bersosial kan. Nasib baik ada jugak Blogger-Blogger baik hati yang selalu datang Blog KISAH KITA ni dan baca entri aku dan memberikan komen dan respons yang banyak membantu. Sekurang-kurangnya ada jugak ruang untuk aku bersosial dan berkongsi cerita. Terima kasih ya! Aku sangat hargai semua komen-komen yang korang bagi. Minta maaf sangat-sangat kalau belum sempat Blogwalking ke Blog-blog korang. Insha Allah! Kalau ada kelapangan aku lawatlah blog korang semua! 


Mood study yang berubah-ubah:

5-10 Minit yang pertama

Fokus! Fokus!!

15 Minit Kemudian...

Arghh! Apakah ini? Macam tak pernah belajar je!!!!!

Beberapa minit kemudian...

Kusut!! Mengapa ini terjadi?


Dan akhirnya...


Tidur dululah! Cari ilham...

 Ini biasa terjadi kan? Itulah antara keburukan study berseorangan. Tapi kena la pandai atur masa kan? Jangan setiap masa sepanjang study week macam ni ya.
Dapatkan tidur dan rehat secukupnya!

Tak salah kalau nak study tu, tapi jangan la paksa sangat diri tu sampai tak tidur pulak. Nanti terjadi lah kes lewat ke dewan peperiksaan, masalah kesihatan dan tak dapat fokus semasa peperiksaan kerana mengantuk, tidak mendapat tidur yang mencukupi!

Stay up sampai 2-3 pagi

Kepada kawan-kawan yang nak final exam dah ni, Semoga Berjaya ok.
Yang penting kita dah Usaha. Langkah seterusnya Doa dan Tawakal.


 Yang paling penting, jangan berputus asa! Teruskan Berjuang sehingga ke Saat-saat terakhir!

Insha Allah! Kita semua berjaya! 





Wednesday, December 19, 2012

19
KOMEN

KELAS MANDARIN SEMESTER 1 UMS - TAHAP I

Assalamualaikum sahabat-sahabat Blogger sekalian dan tak lupa juga kepada sesiapa yang "tersangkut" pada post entri kali ini. Lama sudah tak update blog ni. Terasa rindu pulak nak Blogwalking macam dulu-dulu tapi disebabkan tiada masa yang mencukupi untuk berbuat demikian, saya tangguhkanlah hasrat tersebut. Malam ni sebelum tidur, aku nak cerita serba sedikit mengenai kelas Mandarin aku dekat UMS ni. Sedar tak sedar dah 14 minggu aku belajar kat UMS nih. Malam ni pulak malam terakhir kelas Mandarin tahap 1 untuk semester 1 ni. Kelas Mandarin ni memang happening ditambah dengan gelagat kawan-kawan sepanjang kelas ni diadakan pada setiap hari Rabu, jam 7-10 malam. Baru beberapa jam yang lalu kami selesai dengan oral test 2 dan Alhamdulillah semunya berjlan dengan lancar.  Lebih kurang satu minggu sahaja lagi final exam akan mula menghantui kami. Selepas itu, selamat bercuti. :)

Im coming home..im coming home.. lalala~
 Inilah assignment yang telah aku buat dengan sedaya upaya. Alhamdulillah. Selesai juga akhirnya!

(Click Picture to Enlarge)

Setinggi-tinggi penghargaan kepada semua rakan-rakan yang telah banyak membantu saya dalam menyiapkan tugasan ini. Tidak dilupakan kepada roomate tersayang, Heon dn juga "lao shi" Kah Yie & Huai En (my coursemate). Kepada kawan-kawan Kelas Mandarin Seksyen 16, Semester 1, semoga kita berjumpa lagi. Semoga Berjaya! Terima kasih! (xiexie) Selamat malam! :)




Saturday, December 1, 2012

15
KOMEN

DIKEJAR ANJING

Assalamualaikum dan Salam Ceria buat semua Blogger yang tersangkut kat entri kali ni...
Hari ni aku nak kongsi pengalaman aku pagi ni. Hari ini Sabtu, seperti biasa aku akan keluar untuk aktiviti KOKUM (paramedik) yang diadakan setiap minggu sepanjang 3 semester ni. Tapi apa yang berlaku pda pagi ini memang tidak akan terlupakan. Pengalaman sedikit mengerikan ini terjadi lebih kurang jam 7 pagi tadi.



Haa.. tak perlulah rasanya aku explain secara panjang lebar lagi. Nasib baik aku jalan laju-laju sambil terus berdoa supaya semuanya akan baik-baik saja. Yang peliknya tu, bila aku toleh belakang beberapa saat selepas itu anjing tersebut hilang daripada pandangan. Syukur! Alhamdulillah! 

Sekarang ni aku rasa sangat penting untuk berkongsi tips-tips apabila anda berhadapan dengan situasi begini.




1) Jangan Panik. Segera BERHENTI lari, jika anda berlari anjing akan terus mengejar anda,
2) HINDARI kontak mata, Jangan dok tenung anjing tu macam nak gaduh pulak kan? Nanti tak pasal-pasal.....
3) Berbaring terdiam kalau si anjing mulai menyerang anda, biasanya kalau anda BERPURA-PURA MATI, anjing kan tidak lagi bermat atau tertarik untuk menyerang anda.  
4) Bila masih tetap diserang, RENDAHKAN WAJAH anda, dan tutup telinga dengan tangan.

*Yang paling penting JANGAN BERLARI kerana menurut kajian apabila kita panik, kita akan berlari dan semakin kita panik, kita akan mengeluarkan hormon ADRENALIN yang dapat dihidu oleh anjing dan akan merangsang anjing untuk terus menyerang kita. Bukan sahaja anjing malahan binatang buas yang lain juga begitu. Selepas itu, TAWAKAL saja lah...


Doa untuk menghentikan kejaran anjing adalah membaca ayat 18 dari surat Al-baqarah yang berbunyi
 صم بكم عمي فهم لا يرجعون :"shummum bukmun 'umyun fahum laa yarji'uun" Insha Allah. Anda akan dilindungi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...