Friday, December 28, 2012

31
KOMEN

KISAH STUDY WEEK DI UMS


Assalamualaikum..
Apa khabar korang semua? Haa.. sebut je pasal study week ni, insan yang bergelar student da cukup faham la situasi ini. Masa ini la library akan penuh, sesak, buku habis dipinjam, lecturer tak menang tangan melayan pelajar kan. Study week aku di UMS ni banyak berbeza dengan zaman study week kat Matrik (KMNS) dulu. Selalu study dengan kawan-kawan, tapi berbeza pula bila dah kat Universiti ni. Aku lebih banyak menghabiskan masa untuk study berseorangan. Orang selalu cakap yang kalau saat-saat akhir macam ini, lebih baik buat study group je kan. Tapi aku masih belum jumpa group yang boleh aku join untuk study ni. Tapi kadang-kadang tu ada jugak la yang sudi menemani aku time-time study macam ni. Mana boleh tahan study sorang-sorang tanpa henti. Silap hari bulan jadi zombie lah aku! HAHA! Perlu jugak bersosial kan. Nasib baik ada jugak Blogger-Blogger baik hati yang selalu datang Blog KISAH KITA ni dan baca entri aku dan memberikan komen dan respons yang banyak membantu. Sekurang-kurangnya ada jugak ruang untuk aku bersosial dan berkongsi cerita. Terima kasih ya! Aku sangat hargai semua komen-komen yang korang bagi. Minta maaf sangat-sangat kalau belum sempat Blogwalking ke Blog-blog korang. Insha Allah! Kalau ada kelapangan aku lawatlah blog korang semua! 


Mood study yang berubah-ubah:

5-10 Minit yang pertama

Fokus! Fokus!!

15 Minit Kemudian...

Arghh! Apakah ini? Macam tak pernah belajar je!!!!!

Beberapa minit kemudian...

Kusut!! Mengapa ini terjadi?


Dan akhirnya...


Tidur dululah! Cari ilham...

 Ini biasa terjadi kan? Itulah antara keburukan study berseorangan. Tapi kena la pandai atur masa kan? Jangan setiap masa sepanjang study week macam ni ya.
Dapatkan tidur dan rehat secukupnya!

Tak salah kalau nak study tu, tapi jangan la paksa sangat diri tu sampai tak tidur pulak. Nanti terjadi lah kes lewat ke dewan peperiksaan, masalah kesihatan dan tak dapat fokus semasa peperiksaan kerana mengantuk, tidak mendapat tidur yang mencukupi!

Stay up sampai 2-3 pagi

Kepada kawan-kawan yang nak final exam dah ni, Semoga Berjaya ok.
Yang penting kita dah Usaha. Langkah seterusnya Doa dan Tawakal.


 Yang paling penting, jangan berputus asa! Teruskan Berjuang sehingga ke Saat-saat terakhir!

Insha Allah! Kita semua berjaya! 





Wednesday, December 19, 2012

19
KOMEN

KELAS MANDARIN SEMESTER 1 UMS - TAHAP I

Assalamualaikum sahabat-sahabat Blogger sekalian dan tak lupa juga kepada sesiapa yang "tersangkut" pada post entri kali ini. Lama sudah tak update blog ni. Terasa rindu pulak nak Blogwalking macam dulu-dulu tapi disebabkan tiada masa yang mencukupi untuk berbuat demikian, saya tangguhkanlah hasrat tersebut. Malam ni sebelum tidur, aku nak cerita serba sedikit mengenai kelas Mandarin aku dekat UMS ni. Sedar tak sedar dah 14 minggu aku belajar kat UMS nih. Malam ni pulak malam terakhir kelas Mandarin tahap 1 untuk semester 1 ni. Kelas Mandarin ni memang happening ditambah dengan gelagat kawan-kawan sepanjang kelas ni diadakan pada setiap hari Rabu, jam 7-10 malam. Baru beberapa jam yang lalu kami selesai dengan oral test 2 dan Alhamdulillah semunya berjlan dengan lancar.  Lebih kurang satu minggu sahaja lagi final exam akan mula menghantui kami. Selepas itu, selamat bercuti. :)

Im coming home..im coming home.. lalala~
 Inilah assignment yang telah aku buat dengan sedaya upaya. Alhamdulillah. Selesai juga akhirnya!

(Click Picture to Enlarge)

Setinggi-tinggi penghargaan kepada semua rakan-rakan yang telah banyak membantu saya dalam menyiapkan tugasan ini. Tidak dilupakan kepada roomate tersayang, Heon dn juga "lao shi" Kah Yie & Huai En (my coursemate). Kepada kawan-kawan Kelas Mandarin Seksyen 16, Semester 1, semoga kita berjumpa lagi. Semoga Berjaya! Terima kasih! (xiexie) Selamat malam! :)




Saturday, December 1, 2012

15
KOMEN

DIKEJAR ANJING

Assalamualaikum dan Salam Ceria buat semua Blogger yang tersangkut kat entri kali ni...
Hari ni aku nak kongsi pengalaman aku pagi ni. Hari ini Sabtu, seperti biasa aku akan keluar untuk aktiviti KOKUM (paramedik) yang diadakan setiap minggu sepanjang 3 semester ni. Tapi apa yang berlaku pda pagi ini memang tidak akan terlupakan. Pengalaman sedikit mengerikan ini terjadi lebih kurang jam 7 pagi tadi.



Haa.. tak perlulah rasanya aku explain secara panjang lebar lagi. Nasib baik aku jalan laju-laju sambil terus berdoa supaya semuanya akan baik-baik saja. Yang peliknya tu, bila aku toleh belakang beberapa saat selepas itu anjing tersebut hilang daripada pandangan. Syukur! Alhamdulillah! 

Sekarang ni aku rasa sangat penting untuk berkongsi tips-tips apabila anda berhadapan dengan situasi begini.




1) Jangan Panik. Segera BERHENTI lari, jika anda berlari anjing akan terus mengejar anda,
2) HINDARI kontak mata, Jangan dok tenung anjing tu macam nak gaduh pulak kan? Nanti tak pasal-pasal.....
3) Berbaring terdiam kalau si anjing mulai menyerang anda, biasanya kalau anda BERPURA-PURA MATI, anjing kan tidak lagi bermat atau tertarik untuk menyerang anda.  
4) Bila masih tetap diserang, RENDAHKAN WAJAH anda, dan tutup telinga dengan tangan.

*Yang paling penting JANGAN BERLARI kerana menurut kajian apabila kita panik, kita akan berlari dan semakin kita panik, kita akan mengeluarkan hormon ADRENALIN yang dapat dihidu oleh anjing dan akan merangsang anjing untuk terus menyerang kita. Bukan sahaja anjing malahan binatang buas yang lain juga begitu. Selepas itu, TAWAKAL saja lah...


Doa untuk menghentikan kejaran anjing adalah membaca ayat 18 dari surat Al-baqarah yang berbunyi
 صم بكم عمي فهم لا يرجعون :"shummum bukmun 'umyun fahum laa yarji'uun" Insha Allah. Anda akan dilindungi.


Saturday, November 24, 2012

6
KOMEN

KESIBUKAN HIDUP MELANDA

Assalamualaikum...

Lama sudah rasanya tak update blog KISAH KITA ni. Bukannya terlupa tetapi di atas faktor kesibukan hidup yang kini melanda diri ini. Aduhai! Mana tidaknya, sampai ke hari ini (Sabtu) juga ada saja aktiviti yang mewajibkan aku untuk turut serta. Dalam sebulan sahaja lagi aku akan menghadapi final exam. Ya Allah! Pntas sungguh masa ini berlalu. Aku pula terlalu sibuk dengan assignment yang sangatlah banyak sehinggAkan tiada masa yang mencukupi untuk membuat ulngkaji. Risau! Risau! Risau! Bak kata senior "Ala, inilah campus life dik oii..". Ok, aku setuju. Aku sedang cub untuk menyesuaikan diri, membahagikan masa dengan sebaiknya. Insha Allah. Perihal kawan-kawan pula, macam biasalah. Dalam persahabatan pun pasti akan ada pasang surutnya kan? Bukan pasangan bercinta je. Ehem! Ehem. Sebut je pasl cinta, OK dengan ini saya mengisytiharkan Aku Masih Dara... Oooops silap, Aku Masih Single dan kalau boleh aku akan cuba sedaya upaya untuk menumpukan sepenuh perhatian terhadap study dulu. Susah juga kalau ada banyak komitmen ni. Selebihnya no comment, thank you.  Oh ye! Dekat bawah ni aku tempek gambar-gambar aktiviti aku sepanjang hampir 2 bulan aku tidak update blog ni. Kalau nak cerita satu-satu takut tak habis je nanti. HEHE!














Friday, September 14, 2012

36
KOMEN

KAWAN BARU

Assalamualaikum para Blogger yang budiman. Fuhh! "pejam celik! pejam celik!" dah seminggu aku berulang alik masuk ke dewan kuliah dan bilik-bilik tutorial kat UMS ni. Cepat sungguh masa berlalu. Minggu seterusnya pasti akan menjadi minggu yang lebih mencabar kerana semua kelas akan bermula dengan sepenuhnya (100%) bermula minggu hadapan. Daripada kelas pagi, sampailah ke kelas pada waktu malam. 
Semua ini sudah pasti akan menguji tahap ketahanan diri untuk kekal konsisten sepanjang semester ni, 
Insha Allah. Sekarang ni aku nak cerita tentang kawan-kawan baru aku kat UMS ni. Kawan tu ramai la jugak, tapi yang ni kira macam geng baru la kat tempat baru ni kan. Aku sedang belajar untuk mengenali hati budi mereka semua ni. Kami ambil kursus yang sama iaitu Biologi Pemuliharaan
"Semoga Allah satukan hati kita semua untuk saling mempercayai dan ikhlas dalam persahabatan ini". Amin. 

"Apabila engkau ingin mengambil seseorang menjadi teman,maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu,maka ambillah dia menjadi sahabat".

Lokasi: Canselori
Faizal, Harris, Sufi (Roy), Ashraf (me), Wanie, Era & Ain

"Apabila datang kesusahan dan kepayahan,di situlah nyata kawan dan lawan".


Lokasi: Institut Biologi Tropika Pemuliharaan

"Jika anda bersahabat, bersiaplah untuk berkorban demi sahabat anda tersebut.  Jika anda bermusuh dgn sahabat anda, bersiaplah untuk mengalah demi persahabatan itu".

Lokasi: Pantai UMS

"Sahabat yg baik adalah orang yg bercakap benar, dan bukannya hanya membenarkan kata-kata". 

Ikhmal dan aku di tepian pantai. HAHA!



"Cakap sahabat yg jujur adalah lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi daripada nenek moyang". 

Geng Baru. Dari kiri: Wanie, Ashraf (me), Ain & Ikhmal


"Sahabat sejati akan meluruskan jalan ketika kita kehilangan arah dan tidak akan meninggalkan kita dalam suka, apalagi dalam duka". 




Dari Abdul Rahman bin Abi Laila rah.a berkata, kami telah diceritakan oleh sahabat Nabi s.a.w : Satu ketika beliau bersama Nabi s.a.w di mana seorang sahabat telah tertidur.  Ketika dia nyenyak tidur, seorang sahabat telah mengambil tali kepunyaannya (semata-mata untuk bergurau sahaja).  Apabila sahabat tadi membuka matanya dan didapatinya talinya telah hilang disisinya, dia begitu susah hati.  Kerana itu Nabi s.a.w bersabda: Tidak halal bagi seorang Islam menakut-nakutkan seorang Islam yang lain.
(Hadith riwayat Abu Daud)

Mr. Crab. Banyak betul spesis ketam kat sini.

"Andai kau ingin berteman, janganlah kerana kebaikannya kerana mungkin dengan satu keburukan, kau akan membencinya". 


Ini yang aku tungu-tunggu sebenarnya, matahari terbenam.
Subhanallah! Indah sungguh.

Kawan itu ada tiga jenis:
  1. yang seperti makanan, setiap masa diperlukan dan selamanya  bermanfaat serta menguntungkan
  2. yang bagaikan ubat, ada masa-masa sahaja kita perlukan
  3. yang sama dengan penyakit, semoga Allah menghindari kita darinya.

    "Ingatlah Allah di dalam suka dan dukamu. Allah selalu bersamamu".

Sunday, September 2, 2012

30
KOMEN

HARI PERTAMA AKU DI UMS


Assalamualaikum...
Setelah sekian lama membuat persiapan untuk sambung belajar ni, aku teramatlah sibuk sehingga terpaksa meninggalkan dunia Blog untuk sementara waktu. Baiklah, Entri aku pada hari ni bertujuan untuk berkongsi pengalaman aku semasa mendaftar di Universiti Malaysia Sabah (UMS) ni. Hari ni dah masuk hari kedua aku berada di UMS, perasaan masih lagi bercampur-baur. Antara sedih, gembira dan teruja sebenarnya kerana dah lama sangat bercuti. Rehat semua pon dah cukup dan aku rasa inilah saatnya untuk kembali belajar. Aku bersyukur kerana segala urusan semasa pendaftaran pada jam lebih kurang 9 pagi semalam selesai walaupun aku terpaksa bersesak di dalam lautan manusia. Cewaah! HAHA! Seawal jam 8 pagi jalan raya yang kebiasaannya lengang menjadi sibuk serta-merta. Semuanya berpusu-pusu menuju ke UMS ni.

Setibanya aku di UMS ni, aku tergamam kerana keindahan alam sekitarnya yang masih lagi terpelihara dan dikelilingi oleh lautan yang membiru. Struktur bangunannya juga begitu unik dan sangat-sangat cantik. Aku rasa bertuah jugak la dapat belajar di bumi Sabah ni. Orang-orang kat sini pon baik-baik belaka dan peramah. Selepas ini akan bermula lah Minggu Suai Mesra kami selama seminggu. Aku seakan dapat menduga bagaimana penatnya nanti. Alhamdulillah, aku da ada seorang roommate. Orag Sabah juga ni. Ada dua lagi kekosongan di dalam bilik aku ni. Harap-harap ada lah orang daripada Semenanjung kan. Aku juga sedang belajar untuk menyesuaikan diri dengan perubahan masa di sini. Waktu solat semua ikut sama berubah. Kat Sabah ni pukul 5:30 pagi da terang dah macam pukul 7:00 pagi kalau di Semenanjung tu. Pukul 6:30 petang pulak dah macam pukul 8;00 malam di Semenanjung. Okaylah! Sampai sini dulu cerita aku tentang hari pertama aku kat UMS ni. Korang bolehlah layan gambar-gambar kat bawah ni.

Muat-muat je untuk letak pakaian.


Banyak ruang untuk simpan barang.


Katil bawah tu, aku yang punya. HAHA! 


Ni pulak view daripada tingkap bilik kami. 

Beg, tali leher, dan item yang perlu dipakai sepanjang
Minggu Suai Mesra.
 

Nanti kalau ada kelapangan, aku upload lagi gambar-gambar sekitar UMS ni. Sepanjang minggu ni, jadual kami telah pun diaturkan sepadat-padatnya dengan taklimat dan Program Minggu Suai Mesra. Kepada semua kawan-kawan yang menyambung pengajian di mana jua anda berada sekarang ni, aku ucapkan tahniah dan selamat maju jaya. Insha Allah, segala Usaha yang kita lakukan tidak akan sia-sia.

Thursday, August 16, 2012

30
KOMEN

KENANGAN BERSAMA ROOMMATE KMNS (B1.1.10)


Kenangan Bersama. Cewaah! Tajuk entri macam nak menjiwang kan. Tapi takpelah, jiwang pon jiwang lah der. Sebenarnya banyak cerita aku nak kongsi sepanjang aku kat KMNS (Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan) ni dulu. Tapi tahap kemalasan aku untuk update blog ni pada masa itu memang di luar kawalan. *Maaf sekiranya penggunaan bahasa agak tinggi arasnya. HAHA! Tiap kali aku nak update blog je macam-macam halangan datang tapi aku dah faham la dengan kesibukan sepanjang di sana kan. Kuliah, tutorial, amali menjadi teman setia daripada hari isnin sampai la jumaat. Sabtu dan ahad pulak masa nak uruskan diri, siapkan tutorial, kemas bilik (enam bulan sekali je kot)  dan aktiviti yang paling digemari tengok movie lah. Layan je la apa cerita pun.


Kalau budak-budak bilik depan aku pulak dok main game tak kira lah hari apa pun, game tetap ON je la. Baiklah, pendahuluan yang cukup panjang. Itu pon kalau ada yang baca lah. Aku sebenarnya tiba-tiba teringat kat roomate-roomate kesayangan aku nih. Ariff, Syawal (Melin), dan Nik Adly. Tak dilupakan jugak jiran-jiran di kiri kanan bilik aku, Pali, Nas, Prof, Master, Fadhil, Kamarul, dan lain-lain. Walaupun aku kenal korang dalam setahun je kat matrik tu, aku dah rasa macam kenal korang lama. Biasalah kan kalau dah nama roomate tu mesti ada tercubit, tertumbuk. tersepak, tertampar, terambil, termarah dan semua ter..ter..ter.. yang boleh la.

Aku minta maaf kalau pernah buat korang marah atau sakit hati dengan aku. Aku memang banyak terhutang budi dengan mereka-mereka ni. Entah bila la dapat jumpa korang lagi lepas ni. Bila korang ada aku tak rasa apa-apa sangat tapi bila korang dah takde depan mata ni macam selalu tu, aku rasa lain pulak. Rasa kehilangan sangat-sangat. Korang jugak la yang selalu buat aku ketawa dengan lawak korang yang entah apa-apa tu kan, tapi itu semua lah yang aku dok terkenang sekarang ni sampai jari jemari aku ligat menaip entri ni khas untuk korang.

Dari Kanan: Nik, Fadhil, Ashraf, & Syawal.
Belakang: Fadhli (Pali)

*erks. HAHA!

Dari Kiri: Nik, Syawal & Arif

Mungkin betul la bila orang cakap, kita akan lebih menghargai seseorang itu apabila dia sudah tiada depan mata kita. Bila la dapat gather macam dulu lagi. Kalau Arif, aku rindu nak tanya dia banyak benda, lebih-lebih lagi kalau nak exam atau ada kuiz. Dia jugak la yang banyak membantu aku sepanjang aku kat sini. Aku ingat lagi masa mula-mula aku jejak kaki kat matrik ni, Arif dan Nik la antara orang terawal yang aku kenal sebelum yang lain. Nik pula seorang yang baik sebenarnya, cuma kadang-kadang dia sedikit garang jika hendak dibandingkan dengan Arif dan Merlin. HAHA! Aku terhutang budi dengan kau Nik. Aku ingat lagi masa aku sakit, kau jugak lah yang teman aku kat Hospital tu. Terima kasih dah banyak tolong aku. Aku minta maaf selalu buat kau marah. Biasalah masing-masing tertekan kat sini kan. Kesimpulannya, normal la kalau marah-marah tu kan. Aku tak pernah ambil hati pon. Aku tahu kalau kita gaduh macam mana pun, nanti akan ok jugak.

Seterusnya, Syawal Syamrien (Melin), dia ni okay jer. Apa yang aku nampak, dia ni rajin belajar. Lebih-lebih lagi untuk subjek Kimia since cikgu diam (Miss Tee Bee Lian) sangatlah rajin untuk membuat kuiz semasa kelas tutorial. HEHE! Aku suka tanya dia kalau ada apa-apa yang aku tak faham tentang subjek kimia ni. Dia kira pro jugak lah. Aku paling suka kalau jam loceng aku mula 'menjerit' awal-awal pagi kat bilik B1.1.10 tu. Orang pertama yang akan tersedar si Syawal ni lah. Dia yang akan kejut aku suruh matikan jam tu. HAHA! Tiap-tiap kali jam tu 'menjerit' mesti dia yang sedar dulu. Dia hanya kan suruh aku matikan jam tu supaya dia boleh sambung tidur. Macam-macam kerenah ada. Kalau Arif dengan Nik, memang takkan sedar lah walaupun bom meletup dalam bilik tu.

Sekarang kita kena ikut haluan masing-masing. Tak lama lagi aku akan sambung belajar di UMS (Universiti Malaysia Sabah) dengan course Biologi Pemuliharaan. Arif pulak akan ke UKM untuk course Medic. Semoga menjadi seorang doktor yang berjaya. Syawal pulak kalau tak silap ke UteM dan Nik pulak masih gagal dikesan. HEHE! Apa-apa pun terima kasih untuk segalanya. Semoga Allah memberkati persahabatan kita. Agak-agak siapalah bakal roommate aku kat UMS nanti ya?

#Harap-harap kat UMS nanti boleh update selalu. HAHA! We'll see!

Friday, August 10, 2012

17
KOMEN

PINGAT KEDUA SUKAN OLIMPIK UNTUK MALAYSIA

Assalamualaikum...
Entri yang ringkas untuk hari ini, sekarang jam sudah melewati 3 pagi. Aku masih bersengkang mata untuk melihat aksi atlet negara kita iaitu Pandalela Rinong yang beraksi dalam acara terjun. Ternyata penantian negara kita untuk pingat seterusnya telah menjadi kenyataan setelah Datuk Lee Chong Wei merangkul pingat perak dalam acara badminton dan kini menjadi giliran Pandalela untuk menghadiahkan pingat untuk negara kita. Walaupun hanya mendapat pingat gangsa, namun ianya merupakan sesuatu yang sangat bermakna buat lebih 28 juta rakyat Malaysia.  Malaysia Boleh! 

Pandalela Rinong

Gangsa milik Malaysia

Tahniah juga buat semua atlet negara kita yang telah beraksi di Sukan Olimpik ni. Harap-harap masih ada pingat yang akan disumbangkan untuk acara terjun melalui Bryan Nickson Lomas nanti. Sekali lagi TAHNIAH buat atlet terjun negara kita, Pandalela Rinong



Friday, July 27, 2012

136
KOMEN

UMS OH UMS!


Assalamualaikum...
Sejak kebelakangan ini entah mengapa aku merasa malas sekali untuk mengupdate blog ni. HAHA! Mungkin kerana faktor kurangnya masa untuk aku duduk menghadap laptop gara-gara dilanda kesibukan mempersiapkan diri dan segala keperluan sebelum aku berangkat pergi ke negeri orang. Kadang-kadang tu mula terbit rasa risau tentang keadaan di sana nanti. Insha Allah, aku akan cuba sedaya upaya ku untuk menyesuaikan diri dengan keadaan di sana nanti. Terima kasih juga kepada sahabat-sahabat Blogger yang sentiasa memberi dorongan dan komen-komen yang positif menambahkan lagi semangat ku untuk terus melangkah kehadapan. (*ayat skema). 


Alhamdulillah, segala maklumat yang perlu dilengkapkan melalui sistem online yang kadang kala mengusutkan sedikit fikiran aku ni telah aku lengkapkan dengan jayanya. Hoho! Senang hati sekarang! Urusan yuran, permohonan pinjaman PTPTN, dan segalanya telah aku uruskan dengan bantuan mak ayah dan kenalan terdekat.


Hari ni aku pergi ke hospital seawal jam 8 pagi semata-mata untuk buat medical check up. Memang penat nak menunggu. Penantian aku selama hampir satu jam semata-mata hendak menunggu giliran aku yang seakan tak kunjung tiba. HAHA! Ternyata bukanlah mudah nak masuk ke Universiti ni. Banyak proses dan perkara perlu dilakukan. Bermula daripada urine test , ujian mata, pemeriksaan gigi, X-ray, tinggi dan berat, mengukur tekanan darah, nadi dan ada beberapa lagi. Memang naik turun tangga lah aku sepanjang hari ni. Ye la, Bukan mudah untuk kita mendapatkan apa yang kita mahu, kan? Setiap kemahuan itu haruslah disusuli dengan usaha, baru lah kita berjaya dapat apa yang kita impikan. Cewaah!!


Apa yang best hari ni? Haa.. semasa medical check up kat hospital di daerah Kluang ini, aku melihat beberapa orang gadis yang kelihatan seperti berbangsa Cina, tetapi apabila mereka berkomunikasi sesama sendiri, mereka menggunakan bahasa melayu. Mula-mula tu aku buat tak tahu je la. Cantik tu, memang cantik la. AHA! Semasa beratur untuk menunggu giliran melakukan pemeriksaan, aku perasan dua orang daripada mereka memegang buku panduan Universiti yang seakan biasa aku lihat. Ternyata itu lah buku panduan daripada pihak UMS. Wah! Nampaknya mereka pon akan ke sana jugak la nanti. Aku pun mula mengorak langkah untuk mengenali mereka. Bila dah kenal salah seorang daripada mereka, baru lah aku tahu yang diorang ni sebenarnya orang Sabah. HEHE! Memang cantik! Tiba-tiba jadi semangat nak belajar. HAHA! (*gurau je)

wanita idamanku :D

Sekadar memuji. Dia pun nampak baik je. Huuu! Tak lama lagi dah ni. Aku akan ke sana meneruskan perjuangan demi mengejar cita-cita ku ini! Cewaah! Bukan main semangat sekarang ni!

tiket penerbangan juga dah settle.

Kepada semua rakan-rakan seperjuangan yang bakal meneruskan pengajian, selamat maju jaya ye! Insha Allah, dengan semangat dan usaha yang berterusan, impian kita untuk menggenggam segulung ijazah akan dapat direalisasikan. Amin~





Sunday, July 22, 2012

71
KOMEN

JOM JOIN GIVE AWAY EDY

Assalamualaikum...
Dah hampir 10 hari dah rupanya saya tak update blog ni. Harap masih belum terlambat untuk ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat islam di seluruh dunia. Jangan ponteng puasa ya! Hehe. Baiklah, ni pertama kali saya join GA (Give Away) sejak bergelar blogger ni. Kawan-kawan semua, tunggu apa lagi, jom la kita terjah masuk ke Blog Brader Edy ni dan jom la join Give Away Edy yang pertama ni sempena menyambut jumlah followernya yang kini mencapai 500 orang walaupun masih baru dalam dunia blogger nih (since December 2010) . Tahniah Edy!





Yang berminat untuk join sama, boleh la klik banner kat atas ni ok. Lagi ramai lagi best kan. Baiklah, sekarang saya nak cerita serba sedikit mengenai Blog Edy ni.

Blog ni terbukti mampu mengurangkan tekanan perasaan atau dalam bahasa lebih mudahnya ialah STRESS. Macam mana aku tahu ni? Haa, berdasarkan kajian ke atas diri sendiri. Tak percaya? Kalau korang rasa stress atau tertekan, rajin-rajinlah masuk ke Blog Edy ni. Macam-macam cerita ada. Kebanyakannya iterjemahkan alam bentuk lukisan (komik). Kebanyakan entrinya berunsur lawak jenaka tetapi saya cukup pasti ada mesej tersendiri yang ingin disampaikan kepada para pembaca. Ada pengajaran dan unsur nasihat yang dapat saya lihat di kebanyakan entri di blog ni. Kalau nak tahu lagi, boleh la terjah ke Blog Edy sendiri.
Blog ni juga sebenarnya menggambarkan fenomena-fenomena yang melanda masyarakat kita sekarang ni. Perihal perilaku anak-anak muda era globalisasi dan tak kurang juga perihal orang tua zaman sekarang. HAHA!

INI FAKTA!!!
"Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit."
Kesimpulannya, ketawa dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (jantung).  Good job Edy!


Entri yang menjadi pilihan saya ialah berkenaan kutip derma rumah orang tua-tua yang menggambarkan situasi anak muda zaman sekarang yang sanggup menghantar mak dan ayah mereka sendiri ke rumah orang tua-tua. memang menyedihkan. mungkin benar yang dikatakan seorang ibu mampu menjaga sepuluh orang anak tetapi sepuluh orang anak belum tentu mampu menjaga seorang ibu. Entri kedua ialah emak-emak ku gangster, entri ni memang terbaik. HAHA! memang lawak. Emak-emak zaman sekarang ni dah tak sama macam dulu, maklumlah hidup dalam dunia serba moden macam sekarang ni, emak-emak pon dah ramai yang main facebook dan dalam dunia blogger ni pon dah banyak kan!

Cadangan saya, Edy kena rajin-rajin update blog dengan cerita-cerita sensasi terkini. Cewaah! HAHA!
Boleh jugak kalau Edy buat komik sendiri ala-ala lawak kampus tu. Siapa tahu, kalau-kalau itu mampu untuk menjana pendapatan sampingan nanti. Apa-apa pun teruskan berkarya ya! Saya sentiasa menyokong anda!

Sekian.



Friday, July 13, 2012

188
KOMEN

TERIMA KASIH YA ALLAH

Assalamualaikum...

Hari ini seperti yang ditetapkan, keputusan atau semakan bagi kemasukan program ijazah (UPU) boleh dibuat secara online atau melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS). Hampir semalaman aku sukar untuk melelapkan mata kerana memikirkan apa yang bakal aku lalui pada esok hari. Hari yang ditunggu-tunggu untuk menjawab semua persoalan yang bermain di kotak fikiran kini telah pun datang menjelma. Alhamdulillah, walaupun aku ditawarkan kursus yang tidak pernah aku jangkakan, aku masih tetap bersyukur. Mungkin rezeki aku di sini. Walaupun agak berat hati apabila ditawarkan untuk ke sebuah tempat yang terlalu asing buat aku, aku masih akan teruskan perjuangan dalam menuntut ilmu. Universiti Malaysia Sabah (UMS) merupakan titik baru dalam kehidupan aku selepas ini. Insha Allah, jika diberikan kesempatan, aku akan melaangkah masuk ke sana dan meneruskan pengajian aku. Kepada semua yang telah berjaya ditawarkan ke sebarang IPTA, tahniah saya ucapkan. Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan selamat maju jaya.





Friday, July 6, 2012

46
KOMEN

ANTARA DUA ALAM BAHAGIAN 5


Assalamualaikum..
Setelah beberapa minggu baru lah ada kesempatan untuk saya menulis..
Antara Dua Alam Bahagian Lima.
Terima kasih kepada pembaca yang terus memberikan sokongan.
Insha Allah, saya akan terus menulis sehingga ke akhir cerita ini..




ANTARA DUA ALAM (BAHAGIAN LIMA)..
Belum baca BAHAGIAN SATU lagi?? KLIK SINI
BAHAGIAN DUA pula KLIK SINI
BAHAGIAN TIGAKLIK SINI
BAHAGIAN EMPAT, KLIK SINI


Kepada pembaca yang lemah semangat, tiada sebarang paksaan untuk anda membaca.
Kisah ini hanya rekaan semata-mata.
Tidak ada kena-mengena dengan mana-mana individu yang masih hidup ataupun telah meninggal dunia.
Karakter dalam kisah ini juga tiada kaitannya dengan sesiapa.
ANTARA DUA ALAM adalah kepunyaan penulis (EMEER ASHRAF) sepenuhnya.
Anda tidak dibenarkan untuk 'copy' atau mencetak semula tanpa kebenaran penulis.



Apakah yang berlaku kepada Zack?
Ke mana menghilangnya Izhar?
Semua persoalan akan terjawab di dalam ANTARA DUA ALAM (BAHAGIAN ENAM)


Wednesday, July 4, 2012

38
KOMEN

TARIKH KEPUTUSAN PERMOHONAN UPU LEPASAN MATRIKULASI/STPM/ASASI 2012


Tarikh Keputusan UPU 2012!! Tarikh Keputusan UPU 2012 belum dikeluarkan secara rasmi. 
Mesti ramai yang dah tertanya-tanya agak-agak bila la korang boleh check permohonan UPU yang korang sepatutnya dah buat sebelum 2 April 2012. Kita mesti peka dengan perkara-perkara macam ni. Baiklah, menurut sumber yang saya perolehi, keputusan permohonan UPU bagi Lepasan STPM/Asasi/Matrikulasi untuk kemasukan ke ijazah, pada minggu kedua bulan Julai. Ada yang mengatakan pada 14 Julai atau 15 Julai. Kepada kawan-kawan yang telah menghantar permohonan, sila peka dengan tarikh-tarikh penting ini. Bukan apa, takut ada yang sambil lewa dan akhirnya tak tahu apa-apa.  

Semoga berjaya kepada semua yang memohon. 

Untuk maklumat lanjut: http://upu.mohe.gov.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...